Wie ben je nu echt?

Een crisis roept het mooiste, maar ook het slechtste in mensen naar boven. We zijn het er met z’n allen over eens dat de crisis een wake-upcall is. Maar, hoe reageren wij? Hoe reageren jij en ik? Het zal niet anders zijn dan hoe je gewoonlijk onder druk reageert. Daarom komt het erop aan dat je jezelf kent en bent.

Sterven en hamsteren

In verpleeg- en ziekenhuis sterven meer mensen dan gewoonlijk, tegelijkertijd hamsteren anderen pasta’s en toiletpapier. Om 18 uur vinden de verpleegkundigen en beleidsmakers na werktijd de lege schappen. Wat zegt dit over ons?

Irritatie en boosheid

Eind maart schrok ik van de lege supermarktschappen. Het raakt me intens als ik de kassamedewerkster hoor vertellen onder welke druk zij werkt. Ik wil mensen die mij op één meter afstand passeren toeroepen: houd afstand, denk niet alleen aan jezelf!

Dit alles zet me aan het denken. Waarom voel ik zo’n irritatie over hamsteren of niet houden aan de voorgeschreven anderhalve meter grens?

Is het mijn innerlijke drive, die uitgaat van gelijkwaardigheid of mijn hoge verantwoordelijkheidsgevoel? Is het mijn visie op geven loont, gebaseerd op de wet van wederkerigheid? Ik ben er nog niet uit.

Wie ben je echt? Niet denken maar voelen

Mijn onderzoek naar wat mijn emoties mij willen zeggen helpt me verder. Mijn emoties laten mij mijn diepste drijfveren zien. Mijn diepe behoeftes die vervulling zoeken. Ik stijg boven de situatie uit, voel en herken de emotie boosheid. Ik voel en herken de emotie boosheid. Ik voel me geïrriteerd en tegelijkertijd ook teleurgesteld in de mensheid. Dat komt door mijn sterke rechtvaardigheidsgevoel.

Klagen of zeuren helpt mij niet, maar erkennen dat ik geen grip heb op het gedrag van de ander, vermindert mijn boosheid en teleurstelling. Ik voel dat ik nu krachtiger word. Ik neem me voor dat ik in deze crisis een voorbeeldrol wil vervullen. Dat geef ik vorm door simpelweg uit te stralen wie ik ben.

Wat straal je uit: wie je wilt zijn of wie ben je nu echt?”

Jouw drijfveren bepalen jouw natuurlijke sterke kanten. Zoals gezegd: aan emoties liggen drijfveren ten grondslag. Door het onder woorden brengen van je gevoelens en het tijdig uiten van je emoties ga je effectief met je emoties om. En dat wordt opgemerkt!

Je staat in je kracht! Wanneer jij in je kracht staat, ontwikkel je als vanzelf een authentieke uitstraling.

Samengevat: wanneer je leeft vanuit je drijfveren straal je uit dat je goed in je vel zit en dat je volledig doet waar je talent ligt.
Je trekt mensen aan die blij van jou worden en andersom. En dan kan je vol zelfvertrouwen zijn wie je bent!

Hoe je nu reageert is wie je echt bent

Onder de druk van de crisis reageer je zoals je voor de crisis ook reageerde. Het bestaat immers niet dat je in februari hevig op gebeurtenissen reageerde en nu sterk gematigd bent. Diep van binnen blijf je dezelfde, je drijfveren veranderen nooit. En weet één ding: je bent goed zoals je bent, er is geen goed of fout!

Ik was en blijf, ondanks dat ik af en toe ook mijn vragen heb positief. Ik zie vaak overal wel een lichtpuntje. Het moet wel heel erg zijn en heel dichtbij komen, als ik het niet meer zie zitten.

Bewust kiezen

Je hebt nu de keuze: wie wil je zijn? Wil je echt jezelf zijn? Blijf je in je hoofd zitten of voel je jouw emoties en luister je naar roep om vervulling van je drijfveren?

De wereld om ons heen is radicaal veranderd. Daar zijn we het over eens. Weliswaar is nu de vraag: “wie ben jij in deze crisis? Wat straal je uit? Daar komt het nu echt op aan.”

Uit je hoofd naar je gevoel

Stil worden en aandacht geven aan de onrust in je hart draagt bij aan minder verwarring en meer duidelijkheid. Daardoor lijkt, datgene waar je bang voor bent, toch minder spannend. Het gesprek tussen hoofd en hart geeft je kracht en zelfvertrouwen.

Wat zet jou in je kracht?

Blijf je in je hoofd zitten, blijf je twijfelen en bang? Hoelang ondermijn je jezelf door niet te gaan doen waar je echt blij van wordt?

Ik hoor steeds vaker hoogbegaafde mensen om mij heen zeggen: “de crisis helpt me om na te denken over wat er nu echt toe doet, na de crisis is niets meer hetzelfde.

Larinda, jij straalt zoveel positiviteit uit, je ziet dat jij plezier in je werk en leven hebt en dat wil ik ook. Ik wil nu beginnen om mijn leven anders in te richten.”

Wie ben je echt: 3 helpende vragen

Om je te helpen om meer zelfkennis te krijgen kan je antwoord geven op de volgende drie vragen.

  • Denk terug aan momenten (en voel) waarbij je intense gevoelens ervoer. Wat maakt dat je toen zo intens blij, boos, verdrietig of bang was?
  • Stel je een situatie voor waarin je binnenkort in je privé of op je werk terecht komt. Bedenk allerlei aspecten van jezelf die er aan bijdragen dat jij meer en meer in je eigen kracht komt.
  • Welk waarden zijn voor jou van belang en welke juist niet, als je naar deze situaties kijkt?

Dank je wel!

Dank je wel voor het lezen van dit blog. Wil jij net als anderen, ook jouw binnenkant nog beter leren kennen en deze met je buitenkant verbinden? Wil je een uitstraling die klopt, waar jezelf bent en je kracht en zelfvertrouwen uitstraalt?

Om jou te helpen bieden wij drie keer per week vijftien minuten gratis coaching aan. Grijp nu je kans en claim je kwartier gratis coaching!

.

Persoonlijke ontwikkeling

Door persoonlijke- en talentontwikkeling heb ik geleerd dat het anders kan. Dat ik mijn talenten ten volle kan benutten. Ik werk met talenonderzoekmethodes die zonder oordeel, op een positieve manier en gebaseerd op de positieve psychologie de koppeling maken tussen talenten, competenties en imago.

Rapportages op maat

Deze rapportages zijn makkelijk te begrijpen en je wordt niet in een hokje van vijf types, kleurtypes, ondernemerstypes of wat je kunt bedenken gestopt. De methodieken zijn wetenschappelijk bewezen en worden jaarlijks gevalideerd. Dat alles geeft een stevige bodem aan mijn werkwijze.

.

Persoonlijke ontwikkeling

Door persoonlijke- en talentontwikkeling heb ik geleerd dat het anders kan. Dat ik mijn talenten ten volle kan benutten. Ik werk met talenonderzoekmethodes die zonder oordeel, op een positieve manier en gebaseerd op de positieve psychologie de koppeling maken tussen talenten, competenties en imago.

Rapportages op maat

Deze rapportages zijn makkelijk te begrijpen en je wordt niet in een hokje van vijf types, kleurtypes, ondernemerstypes of wat je kunt bedenken gestopt. De methodieken zijn wetenschappelijk bewezen en worden jaarlijks gevalideerd. Dat alles geeft een stevige bodem aan mijn werkwijze.