Dag van de Mantelzorg, mantelzorger, en jij een kaars of olielamp?

mantelzorgdag-unique-kleur-stijlDe tweede week in november is er welverdiende aandacht voor de mantelzorger in Nederland! Om het vol te houden is het heel belangrijk om even stil te staan bij en tijd te nemen voor jezelf!

Kaars of olielamp?

Omdat ik zelf intensief mantelzorger ben geweest, veel mantelzorgers heb gesproken, op mantelzorgbijeenkomsten lezingen heb gegeven weet ik hoe intensief mantelzorg kán zijn.

Ook weet ik hoe belangrijk het is om stil te staan bij jezelf. Je kunt mantelzorger zijn als een kaars of als een olielamp. Een kaars brandt op een olielamp moet bijgevuld worden (door een ander of door jezelf).

Mantelzorger, waar kies jij voor?

Mantelzorg is een persoonlijke keuze, je moet er verstandig mee om gaan.

Als mantelzorger er willen zijn voor de ander is een zuiver motief. Het is wel zo dat je, óók als christen een keuze hebt, niet alleen een plicht.

5 eyeopeners

 1. Pas als je goed voor jezelf zorgt, kan je goed voor een ander zorgen
 2. Bidden om kracht en vertrouwen dat je rug sterk genoeg is om de last te dragen
 3. Grenzen aangeven moet je willen leren
 4. Je moet soms de confrontatie aangaan om het vol te houden
 5. Schuldgevoelens zijn niet gericht op de ander maar op jezelf

Bewustwording en 5 tips 

De dramadriehoek laat een herhalend interactiepatroon zien. In deze patronen zijn drie rollen te herkennen:

dramadriehoek

De rollen van de mantelzorger

De rollen hebben een vaste, negatieve dynamiek ten opzichte van elkaar.

 • De Redder biedt graag veel en vooral ongevraagd hulp. Hij neemt de verantwoordelijkheid van een ander over waardoor hij anderen afhankelijk maakt en zich zelf onmisbaar.
 • Het Slachtoffer gedraagt zich hulpeloos, reageert het liefst vanuit onmacht. Dit doet hij zodanig dat hij zielig genoeg is zodat de Redder zich aangesproken voelt. Roept hij irritatie op, dan wordt de Aanklager uitgedaagd.
 • De Aanklager wijst om zijn eigen zwakte te verbergen, anderen graag op hun zwakke plekken. Die gaan zich schuldig voelen en zelf geeft ‘t hem geeft een gevoel van eigenwaarde.

Ga niet in de dramahoek zitten, je bent dan slachtoffer, redder of aanklager (klagen doe je tegen de verkeerde persoon, je moet bij degene zijn die het aangaat).

5 Tips voor de mantelzorger

 1. Gun jezelf het maken van fouten, laat je perfectionisme los
 2. Ontwikkel veerkracht (het vermogen om tegenslagen te overwinnen)
 3. Stop met vergelijken, jij bent jij, daar is er maar één van!
 4. Niet wat je moet doen (volgens anderen) is belangrijk maar de werken die Hij dagelijks voor je klaar legt mag je doen
 5. Neem tijd om stil te zijn, laat stress als leefstijl los, investeer in jezelf met een kleuradvies of kledingadvies, een moment voor jezelf

Last but not least: een exclusief mantelzorgaanbod

Om te investeren in jezelf heb ik voor jou als olielamp-mantelzorger een prachtig aanbod! Elke klant ervaart een kleuradvies als een heerlijk moment van aandacht voor zichzelf. Gun jij dat jezelf ook?

mannen

Kleurenanalyse inclusief een 2e consult met uitleg over de speciaal voor jou samengestelde persoonlijke kleurenwaaier met een extra cadeau van Unique Personal Branding: een stijlpas met meer dan 100 stijladviezen voor jouw herengarderobe.

vrouwen

Kleurenanalyse inclusief advies over make-up, accessoires, kleur- en contrastgebruik. Een 2e consult met uitleg over de speciaal voor jou samengestelde persoonlijke kleurenwaaier en als extra cadeau voor jou en prachtige blauwe mascara, die je nergens in een winkel kunt kopen erbij.

Larinda@uniquepersonalbranding.nl

Of bel: 06 14 35 45 80

Of kijk verder op deze website voor een cadeaubon voor je mantelzorger of een leuke workshop!

3 antwoorden
 1. Heleen
  Heleen zegt:

  Goeie blog! Een partner kan ook mantelzorger zijn toch? Dan is eigenlijk niet altijd een keuze. Ikzelf kreeg kanker vorig jaar, mijn moeder was al overleden aan kanker, tijdens mijn chemo’s overleed mijn vader plotseling en mijn enige zus heeft 3 jaar een burn-out en kon niets voor me doen. Mijn man zorgde met liefde voor mij en de kinderen, maar hij had ook niet veel keus. En het kan echt zwaar zijn. Mensen hebben heel weinig oog voor de mantelzorger helaas. Geen idee of mijn man geinteresseerd is in een kleurenanalyse ;), maar hij heeft het wel verdiend.

  Beantwoorden
  • Larinda Bok
   Larinda Bok zegt:

   Lieve Heleen, wat een verschrikkelijk moeilijke tijd heb jij gehad! Dit is niet te bevatten voor een buitenstaander!
   Als in je omgeving zoveel mensen wegvallen of weinig voor je kunnen doen komt het vaak op dezelfde mensen neer. En dan de mensen die heel dicht bij je staan maar die het zelf ook heel zwaar hebben. Jij bent tenslotte ook de vrouw van je lieve man en voor hem is het ook echt niet gemakkelijk om te zien hoe moeilijk jij het had. Ook jij bent het waard om en kleurenanalyse met persoonlijke kleurenwaaier te krijgen. Kijk eens op mijn website bij ernstige ziektes, daar staat een video over mijn begeleiding van kankerpatienten.

   P.S. Mijn man heeft vier jaar geleden een kleurenanalyse gehad en was deze zomer superblij dat hij met zijn waaier zelf kleding uit kon zoeken;-).

   Kom gezellig een keer samen, heb je een fijn uitje met elkaar!
   Heleen, wat je ook doet: ik wens je in ieder geval alle goeds en wees maar zuinig op je man, hij verdient het, ook met zo’n lieve vrouw!
   Het allerbeste hoor en zegen!

   Larinda

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *