Hoogbegaafden hoogbegaafdheid coach

De nr. 1 reden waarom je geen passende hoogbegaafdheid coach vindt

Wist je dat het praktisch onmogelijk is om tussen de (coach)bomen door het bos te zien? Er zijn veel coaches die denken alles te kunnen.

Deze coaches hebben een algemene studie gedaan en geen specialiteit. Dat maakt het onmogelijk om vaardig en competent te zijn op het gebied van hoogbegaafdheid.

Met zoveel algemene coaches is de keuze voor een passende hoogbegaafden coach niet altijd gemakkelijk.

De nr 1 reden

De nr. 1 reden waarom je geen passende hoogbegaafdheid coach vindt, lees je in dit blog.

Stel jezelf onderstaande vijf vragen om tot de keuze van een passende hoogbegaafdheid coach te komen

Neem pen en papier, google op hoogbegaafdheid coach en bekijk de websites van hoogbegaafden coaches. Beantwoord onderstaande vijf vragen.

Wie

Als coach en hoogbegaafde werk je nauw samen. Bekijk de website en voel bij wie jij je het meest op je gemak voelt. Is dat degene die jou op basis van je interesses en capaciteiten, het meest zou kunnen helpen?

Werkt deze coach met hoogbegaafde kinderen, volwassenen of ouderen?

Waar werkt de hoogbegaafden coach

Geeft de hoogbegaafden coach alleen live coaching of is er ook een mogelijkheid tot online coaching voor hoogbegaafden? Is de coach onderdeel van een samenwerkingsverband in een gezondheidscentrum of heeft de coach een privépraktijk? De kans dat je door iemand anders gecoacht wordt is groter bij coachbureau ’s dan een hoogbegaafden coach met een eigen praktijk.

Bij Unique Personal Branding word je door Larinda Bok gecoacht, zij is ook mentor van hoogbegaafde volwassenen. Iedereen die met Larinda samenwerkt krijgt meer energie en focus doordat zij leren om authentieke keuzes te maken in het vinden van hun weg naar meer betekenisgeving in leven, werk en relaties.

Voor vragen die buiten haar vakgebied liggen verwijst zij graag door naar gerenommeerde samenwerkingspartners zoals: hoogbegaafde kindercoaches, psychologen of coaches op specifieke ondernemersvraagstukken zoals SEO, websites, marketingcampagnes.

Wat kenmerkt de hoogbegaafdheid coach

Zorg ervoor dat je een hoogbegaafdheid coach kiest die gespecialiseerd is op het gebied van hoogbegaafdheid. Een coach die zelf geen issues heeft en waar je een klik mee voelt.

Vraag goed door op de expertise en beroepscertificeringen of registraties van de coach, gebruikte wetenschappelijke methodieken en diens levens- en werkervaring.

Dit voorkomt onrealistische verwachtingen over de dagelijkse praktijk en enorme teleurstellingen.

Wanneer is het tijd voor een hoogbegaafdheid coach

Het evenwicht tussen werk en privé is essentieel voor ons welzijn. De ervaring wijst uit dat hoogbegaafde volwassenen mét een coach of mentor meer veerkracht ervaren dan degenen zónder.

Het is elke hoogbegaafde volwassene aan te raden om minimaal een aantal keren per jaar te sparren en reflecteren met iemand die je aanvoelt en begrijpt. Ook iemand die op hetzelfde niveau kan spiegelen.

Dit helpt om de verbinding met jezelf, anderen en je werk te houden.

En nog belangrijker: het voorkomt dat je wordt blootgesteld een grote emotionele belasting die problemen kan veroorzaken zoals een burn-out of bore- out syndroom of een trauma.

Hoe loop ik als hoogbegaafde mijn pad

Het pad dat iedereen loopt is ook belangrijk.

  • Analyseer vanuit een objectief perspectief de benodigde tijd, moeite en voorbereiding.
  • Vraag jezelf af hoeveel tijd je aan coaching of mentoring kunt besteden.
  • Hoeveel ben je bereid te investeren in je coaching/ mentoring?

Over het algemeen zijn hoogbegaafden coaches flexibel in hun aanbod, zodat je in jouw eigen tempo vooruitgang kunt boeken. Dat vraagt echt maatwerk en geen standaardprogramma’s.

Het allerbelangrijkste is dat je de coach vindt die jou verder kan helpen. Ga altijd een kennismakingsgesprek aan en luister, kijk en voel of de klik er is. Dit blog helpt je hopelijk de juiste keuze te maken.

Wil jij

Een passende coach die diepgaande vragen stelt waardoor jouw eigen woorden naar boven komen?

Een passende coach met wie je kunt sparren en die je spiegelt zodat je de volgende stap kunt maken?

Meer betekenis in je leven, werk en relaties ervaren?

Stuur via onderstaande button een bericht en er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.