Einstein hoogbegaafd

Wat maakte Einstein tot Einstein? En hoe jij er eentje wordt.

Einstein had ongetwijfeld genetische aanleg tot genialiteit. Maar de genetische aanleg was niet hetgeen waar Einstein de geschiedenisboeken mee is ingegaan. Dat komt door alle ervaringen die hij in zijn leven meemaakte.

Einstein was meer dan een genie

Dit inzicht deed ik op uit het boek Stroom. Een boek over ons voortdurend veranderend brein. Ik werd mij bewust hoe de omgeving waar je opgroeit je helpt bij je persoonlijke ontwikkeling.

Regelmatig zeg ik tegen de deelnemers aan het Mentorprogramma 3.0: je wordt het gemiddelde van de vijf mensen met wie jij je omgeeft.

Einstein kon zijn verstand ontwikkelen door:

  • mensen in zijn omgeving die viool speelden
  • een natuurkundeleraar die hij op de middelbare school had
  • het oplossen van wiskundige problemen
  • de afwijzing van een meisje waarvan hij dacht te houden
  • het octrooibureau waarvoor hij werkte
  • de duizenden andere ervaringen die hij opdeed….

Dit alles maakte Einstein, naast zijn talent voor ambitie, tot de Einstein die we uit de historie kennen. 

Hetzelfde potentieel als Einstein

Elk jaar zijn er duizenden kinderen met evenveel potentie als Einstein. Echter zij groeien in andere culturen op. Hun economische omstandigheden zijn stukken minder dan van Einstein. En hun familie geeft hen geen positieve feedback en weten geen stimulerende omgeving te creëren. 

Helaas bereiken deze kinderen nooit de groeicurve die Einstein doormaakte.

De omstandigheden, mensen en initiatief maken je een Einstein

Wat ik hiermee wil schetsen is dat het potentieel dat je bezit, van hetzelfde volume als van iemand anders kan zijn.

Echter de omstandigheden, mensen in je omgeving en het nemen van initiatief dragen bij aan het optimaal ontwikkelen van jezelf. Ja, dit gaat zelfs zover dat je, met de juiste ingrediënten, jezelf kunt ontwikkelen tot een Einstein 3.0!

Je brein heeft een stimulerende omgeving nodig. Het brein ontwikkelt zich, in een passende omgeving, elke dag en spitst zich toe op groei. Mits….. er een stimulerende omgeving en ambitie is.

Extreme uitzonderingen

Er zijn echter extreme uitzonderingen. In 2005 vond de politie in Florida een meisje van zeven jaar oud: Danielle Crocket. Vanaf haar geboorte is zij door haar moeder in een achterkamertje, zo groot als een inloopkast, opgesloten. 

Er was voor het kleine meisje geen menselijke interactie, gesprekken of warme zorg. Danielle lag op een rottende, stinkende matras in haar eigen vuil. Ze maakte geen oogcontact, kon niet praten, zichzelf voeden of naar het toilet gaan.

85% van onze hersenen ontwikkelt zich in de eerste vijf levensjaren. De ontwikkeling van Danielle’s brein is blijven steken bij de ontwikkeling van een zuigeling. Artsen constateerden dat zij gezond is geboren, maar haar omgeving belemmerde haar uitermate sterk, waardoor haar brein zich niet kon ontwikkelen.

Deze gebeurtenis grijpt me diep aan en is te triest voor woorden.

Zo zijn er nog meer voorbeelden van kinderen die door onbekwame mensen of door dieren zijn opgevoed.

Flexibel brein

De hersenen gebruiken hun omgeving om zichzelf vorm te geven. Bij alle gebeurtenissen die je in het leven meemaakt, reageert je brein van nature flexibel.

Je brein heeft zoveel flexibiliteit dat gebeurtenissen die zich in je leven voordoen, worden opgeslagen.

Dat geldt voor leerzame gebeurtenissen zoals leren fietsen, talen leren etc., maar ook voor minder fijne gebeurtenissen zoals pesten, incest en noem maar op wat je mee kunt maken.

Hoe jij een Einstein kunt worden

Echter, wat je ook meemaakt, de manier waarop jij ermee omgaat maakt het verschil.

Om mensen dat te leren, heb ik de ACT opleiding gevold. In de Acceptance and Committment Therapy leer ik mensen nieuwe ervaringen toe te voegen, waardoor bestaande gedachten, gevoelens en gebeurtenissen andere functies krijgen.

Niet zweverig maar tastbaar

In het bijzonder hoogbegaafde volwassenen die veel ‘in hun hoofd’ zitten, zijn gebaat bij deze unieke kortdurende therapie. De Acceptance and Commitment Therapie is een no nonsens therapie. Humor en Hollandse nuchterheid omgeven deze psychologische therapie.

Graven in het verleden heeft geen zin, het verleden hoort bij het heden. Maar leren omgaan met het verleden is een levenskunst die te leren valt.

Ik help je graag bij het leren omgaan met gedachten, gebeurtenissen en gevoelens uit het verleden; zodat je brein kan opbloeien, je blij en tevreden met jezelf bent en tot verrijking van anderen kunt zijn.

Ik maak graag kosteloos kennis met je om te kijken wat ik hierin voor jou kan betekenen.