Na het verliezen van veel gewicht, door ziekte, een bewuste keuze voor een afvalprogramma of een gastric bypass operatie volgt een proces van chaos en onrust in de kledingkast. En niet alleen in je kledingkast, maar je hele mindset verandert. Je zelfbeeld gaat veranderen en degene in de spiegelt herken je af en toe niet meer. Ook ik ben in 2015 na een vertrouwensbreuk bij mijn laatste werkgever meer dan twintig kilo afgevallen. Inmiddels is er gelukkig weer wat bijgekomen, want ik herkende mezelf niet meer in de spiegel.

Stapsgewijs opbouwen, vooral na gastric bypass

Snel of langzamer afvallen: het is een proces. Hoewel je afvalproces geleidelijk kan verlopen, gaat het soms snel (bijv. na een gastric bypass operatie, ziekte of moeilijke periode in je leven). Dat resulteert vaak ook in periodes van chaos en onrust. Het oude past niet meer en het nieuwe is nog niet duidelijk en jij bevind je in het verwarrende midden. Dat is niet prettig maar wel onvermijdelijk. Zonder het oude los te laten kom je niet bij iets nieuws.

Misschien heb je zwarte en/of verhullende kleding gedragen. Daar is niets mis mee, maar leer nu te herkennen wanneer het jouw tijd is om naar buiten te komen. Ik wil je inspireren om te beginnen met experimenteren met kleding voor je nieuwe lichaamssilhouet. Want alleen jij kent het verschil tussen wat je tegenhoudt om te stralen in wie je werkelijk bent. Dus als het je tijd is: sla je vleugels uit en laat zien wie je bent.

Kwetsbaarheid

Na veel gewichtsverlies, bijvoorbeeld na ziekte of een gastric bypass, kunnen gevoelens van onzekerheid, kwetsbaarheid of beladenheid je belemmeren bij het dragen van nieuwe kleding. Dat is heel normaal en begrijpelijk.
Bouw het dragen van nieuwe kleding rustig op, neem de tijd om er emotioneel en fysiek aan te wennen. Je eigen tempo volgen werkt positief mee aan je gevoel van zelfbewustzijn en veiligheid.

Oefenen in veilige omgeving

  • Oefen thuis, als er niemand in de buurt is met het dragen van nieuwe kleding.
  • Draag het kledingstuk eerst vijf minuten. Kijk naar jezelf in de spiegel (zo zie ik er dus uit met dit nieuwe kledingstuk).
  • Doe na vijf minuten een eenvoudig klusje zoals was opruimen of een tijdschrift lezen.
  • Voel eens bewust hoe de kleding zit en wat het innerlijk met je doet.
  • Is het helemaal oké? Draag het kledingstuk dan eens een langere tijd.
  • Voelt het dragen van een nieuw kledingstuk onwennig? Trek het kledingstuk uit en probeer het een andere dag weer.
  • Spreek die dag met jezelf af, het is goed om jouw tempo te volgen, haast is niet nodig, maar het is wel van belang dat je ermee bezig blijft.

Draag je kleding ook eens als je partner of goede vrienden erbij zijn. Wacht rustig af of er een reactie komt. Niet iedereen is zo attent om een positieve opmerking te maken. Je familie en vrienden kennen jou al lang. Ze weten wie je bent, zij kennen echter niet het transformatieproces waar jij in zit. Daar kan jij hen bij helpen. Vertel in vertrouwen hoe je het dragen van nieuwe kleding ervaart. Dit kan kwetsbaar voelen en tegelijkertijd geeft het de ander ruimte om met je mee te leven.
Geef je omgeving ook de tijd om aan jouw nieuwe metamorfose te wennen.

Je doorloopt een transformatieproces om je lichaam een nieuwe ervaring te geven. Je voelt letterlijk de kleding dicht op je huid. Kleding is communicatie en nieuwe kleding dragen vraagt tijd. Maar ook humor en mildheid naar jezelf. Geef jezelf ook die tijd, jij kon toen je net geboren was ook niet meteen lopen. Ook dit was een proces van letterlijk en figuurlijk vallen, opstaan en weer doorgaan, net zolang tot je zelfstandig je stappen kon zetten naar jouw doel.

Spannend, ook na een gastric bypass

Nieuwe kleding dragen vraagt ook van jou dat je uit je comfortzone komt. Kies eens een kledingwinkel waar je niet vaak komt. Ervaar eens hoe het is om een nieuwe kledingstijl of nieuwe kledingkleur te dragen waar andere mensen zijn. Mensen die jou niet kennen, mensen die niet weten dat je zoveel afgevallen bent of een operatie hebt gehad.

Misschien denk je dat iedereen je gaat bekijken omdat je onzeker overkomt. Maar dat kan reuze meevallen. Wellicht kijkt er niemand naar je kleding omdat het je gewoon mooi staat en bij je past. En dat kan ook confronterend zijn. wat voor jou als onwennig en angstig voelt wordt niet bevestigd. En toch kan je trots zijn op jezelf als je deze stap gezet hebt!

Excuses

Om in je veilige comfortzone te blijven kan het zijn dat je allerlei excuses bedenkt om je nieuwe kleding niet te dragen. Je bent te druk om de nieuwe kleding uit te proberen, vandaag komt het niet uit omdat je met het huishouden bezig bent, morgen ben je thuis en ziet niemand je, dus waarvoor zou je nieuwe kleding dragen.

Het zou toch jammer zijn als je nieuwe kleding in de kast blijft hangen en dat het ongedragen naar het goede doel moet brengen omdat het te groot is. Zorg ervoor dat je niet uitstelt. Van uitstel komt afstel en dat zou toch heel jammer zijn.

Jammer van het geld dat je aan nieuwe kleding hebt uitgegeven, jammer dat jij jezelf influistert dat je te druk bent, jezelf onder druk zet of je verlangen om er mooi uit te zien uitstelt. Je bent het waard om jouw schoonheid te laten zien.

Wil je weten of sporten bijdraagt aan jouw schoonheidsideaal? Ik schreef er een opiniestuk over. Hier lees je meer.

Investeer in jezelf door met meer zelfvertrouwen en zekerheid je kleding te dragen. Ken je mooiste kleuren en je eigen stijlpersoonlijkheid.

Ik help je graag bij het ontdekken van jouw mooiste kleuren en je eigen stijl. Wil je eerst kennismaken? Boek dan een gratis coaching sessie.

Larinda Bok

Tel: 06 14 35 45 80