FAQ unique personal branding larinda bok

Hoe je een compliment geeft aan iemand die er niet flitsend uitziet

Ken jij ze? Mensen die, als zij binnenkomen direct op een innemende manier de aandacht trekken? Die niet als een grijze muis wegvallen tijdens een netwerkbijeenkomst, die niet onzeker zijn over hun uitstraling? Deze mensen geef jij makkelijk een compliment. Maar wat zeg je tegen de grijze muis, de onzekere dame die in lichte fletse kleding vertelt dat ze daadkrachtig is, de introverte leidinggevende die uitstraalt dat zij niet goed in haar vel zit?

Nationale complimentendag

Deze dag staat het geven van oprechte persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering centraal. Wat fout gaat wordt vaak gezien, maar wat goed gaat wordt minder uitgesproken. Geef daarom deze dag eens een compliment aan iemand aan wie je het niet zo snel zou geven en help hem verder.

Wat moet ik zeggen?

Ik krijg vaak de vraag: “Larinda wat moet ik zeggen als ik vind dat iemand meer rendement uit zijn persoonlijke presentatie kan halen, als ik vind dat iemand er niet uit ziet?”.

Ik neem je even mee in het proces waar de ander zich in bevindt. Als jongere kan je werkelijk alles dragen, maar op latere leeftijd flatteert niet alles meer.

  • De kledingmaat is veranderd, de huid veroudert, maar de kleding verandert niet mee.
  • Men draagt nog dezelfde jeugdige kleding als toen men 15 jaar jonger was, of tien kilo lichter.
  • In een nieuwe baan worden er andere eisen gesteld aan de kleding.
  • Jongeren groeien door naar hogere posities en blijven hun meisjeskleding of stoere jongensoutfit dragen. Veel klanten worden zich na een advies van mij bewust dat hun persoonlijke uitstraling niet is meegegroeid met de functie die zij nu bekleden.

In deze voorbeelden is er een mismatch  tussen de functie, persoonlijkheid, levenssituatie en de uitstraling. Maar hoe geef je deze mensen nu toch een compliment?

Compliment geven

Maak hen een compliment over hun natuurlijke uitstraling. Ieder mens heeft iets moois, het haar, de kleur van de ogen, een aanstekelijke lach of een mooi figuur. Je geeft een oprecht gemeend compliment. Je benadrukt het positieve. Het ontvangen van een complimentje vinden overigens veel mensen lastig. Grote kans dat jouw compliment door genoemde groep mensen gebagatelliseerd wordt. Je kunt daar op inspelen door iemand verder te helpen.

Helpen

Je kunt zeggen: “ik denk dat jij zoveel meer rendement uit je persoonlijke presentatie kunt halen,” of: “ik denk dat jij zoveel krachtiger over kunt komen, ik gun je dat jij er zelfverzekerd en goed uit gaat zien”. Ik ken iemand die verstand heeft van Personal Branding. Zij kan jou op een toegankelijke manier helpen om het verschil te gaan maken. Zij zorgt ervoor dat nog meer mensen tegen je zeggen: “wat zie jij er goed uit!”. En dat doet zoveel goed aan jouw zelfvertrouwen en uitstraling!”

Op deze manier geef je iemand die dat niet vaak krijgt, een welgemeend compliment en help je hem verder op de weg naar succes!

Je mag mijn naam gerust doorgeven ;-).

Larinda Bok

Unique Kleur & Stijl voor de ambitieuze Personal Brand, die laat zien wie je bent!