maxima hoofddoek uniquekleurenstijl

Hoe ik mij in Jordanië op het strand inpaste aan oosterse kledinggebruiken

Op vakantie in Jordanië! Een zonovergoten stranddag op het lokale strand is de aanleiding voor dit blog. Een blog waar je leest hoe ik met een kleine verandering in mijn kleding mij in de oosterse cultuur inpas en mij toch comfortabel voel.

Strandkleding

In onze zonnige novembervakantie in Jordanië bezoeken wij regelmatig het strand waar de lokale bevolking zijn vertier zoekt. Onze private driver vertelt ons veel over het oosterse gezinsleven en de lokale gebruiken. Hij zegt dat meisjes tot hun twaalfde jaar in badkleding naar het strand gaan. Na het twaalfde jaar bedekken zij meer of minder volledig hun lichaam.

Op het lokale strand zien we op deze warme zaterdag, naast kinderen en mannen, vrouwen met een gesluierd gezicht en een lange zwarte chador. Ook zien we, veelal jongeren met een hoofddoek en een wijde blouse op een spijkerbroek. In elk geval is het vrouwelijk lichaam bedekt.

 

Blanke dikke vijftigers

Op de eerste stranddag slenter ik in mijn korte broek en een kleurige top over de boulevard. Ik merk dat kleine kinderen en tieners mij aankijken en naar mijn benen staren. Moeders en vaders weten niet goed hoe ze moeten kijken als ze langs het bankje lopen waar ik geniet van het bedrijvige strandleven. Dit kijken voelt onprettig en zet mij aan het denken. Dan zie ik een aantal blanke, dikke vijftigers op het strand en de kwartjes vallen. Ik verwonder mij over de manier waarop zij zich profileren.

Vijf dames (met zichtbare sporen van hun leeftijd op hun lichaam) staan ruim een uur tussen de lokale bevolking, schaars gekleed in een minimalistische bikini, met elkaar te praten. Ook zij hebben volop bekijks maar de lokals gaan niet in hun buurt op het strand zitten.

 

Respect

Denkend aan koningin Maxima, die uit respect voor andere culturen een hoofddoek draagt, mijmer ik verder. Ik wil geen aanstoot geven, ik wil mijn eigen identiteit niet verliezen maar ik wil ook respect voor de overtuiging van de ander tonen. De volgende dag bezoek ik weer het lokale strand. Vandaag draag ik bewust een 7/8 broek. Ik voel me veel zelfverzekerder en merk dat er veel minder naar mij gekeken wordt. Dat is een prettige gewaarwording. Ook ben ik blij dat ik geen aanstootgevende stoorzender ben.

Dit praktische voorbeeld geeft beeldend weer hoe je jezelf in een cultuur kunt inpassen in plaats van je helemaal aan te passen en je eigenheid kwijt te raken.

Wil jij je ook niet volledig aan een organisatie of opdrachtgever aanpassen? Wil jij met je kleding wel een brug slaan naar de ander maar weet je niet hoe?

Ik help je graag om met kleding, die jouw eigenheid weerspiegelt, aan te sluiten bij de ander. Ik leer je jouw uitstraling zo vorm te geven dat je meer succes krijgt met jouw persoonlijke presentatie.

 

Fotobron: Fan van Maxima

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *