Wat heeft impact op de kansen op de arbeidsmarkt?

Kansen op de arbeidsmarkt zijn afhankelijk van esthetisch kapitaal. Esthetisch kapitaal is het meest bepalend voor kans op afwijzing op de arbeidsmarkt. Aantrekkelijk gezond: de sociale gevolgen van verschillen in fysiek, mentaal en esthetisch kapitaal.

Ik las een publicatie van een in 2014 door het Sociaal en Cultureel Planbureau gehouden onderzoek over sollicitatiekleding en het effect daarvan op het zelfvertrouwen van de drager. Dit levert niet direct nieuwe feiten op, maar…. de conclusies liegen er niet om.

Kansen op de arbeidsmarkt en lichamelijk kapitaal

Het wetenschappelijke artikel spreekt over persoonskapitaal. Dit begrip kende ik niet.

“Persoonskapitaal is een aan een individu gebonden hulpbron die men kan inzetten om levensdoelen te bereiken en zich staande te houden bij tegenslagen.”

Lichamelijk kapitaal is bijvoorbeeld kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Mentaal kapitaal is zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld, en esthetisch kapitaal wordt gekenmerkt door uitstraling en aantrekkelijkheid.

De impact en kansen op de arbeidsmarkt

Het artikel doet rake uitspraken over de invloed van persoonskapitaal en de kansen op de arbeidsmarkt.

Ik was mij onvoldoende bewust van de impact.

Enkele conclusies uit het onderzoek:

  • Esthetisch, fysiek en mentaal kapitaal is van belang voor kansen op arbeidsmarkt en in het sociale verkeer
  • Esthetisch, fysiek en mentaal kapitaal zijn bepalend voor kans op afwijzing
  • Esthetisch kapitaal is het meest bepalend voor kans op afwijzing

Meer aandacht voor esthetisch en mentaal kapitaal?

Op het esthetische vlak bestaan vermoedelijk de grootste taboes. Werken aan het verhogen van esthetisch kapitaal door bijvoorbeeld het verbeteren van de presentatie begint langzaam bespreekbaar te worden op het werk. Toch is het not done om collega’s te corrigeren of te adviseren over hun uiterlijk en kleding. Ook in sociale relaties lijkt het geen gemakkelijk onderwerp.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de toegevoegde waarde van een imagoconsultant bijdraagt aan stressvermindering, betere kansen op de arbeidsmarkt en aan een outfit die in balans is.

Lees dit blog wat je kunt zeggen als je met iemand in gesprek wilt over zijn uitstraling.

Laat het mij weten als jij na het lezen van dit artikel vragen hebt over je uitstraling, je persoonlijke presentatie of je outfit.