kerstkaarten hoe kom je er vanaf? Unique Personal Branding

Kerstkaarten, hoe kom je er vanaf?

Kerstkaarten ontvangen van mensen die je toch al veel ziet. Stoppen met het sturen van kerstkaarten…… grote dilemma’s die jaarlijks de kop op steken. Maar hoe kom je eraf op een nette manier?

Wie kent het niet, elk jaar hetzelfde ritueel…. In drukke winkels in de rij voor de kassa staan om kerstkaarten en kerstzegels af te rekenen. Dan volgt het urenlang schrijven, stickers printen, namen bij elkaar zoeken. En dan ook nog in het donker en de kou naar de brievenbus om de jaarlijkse kerstkaartentraditie te volbrengen.

Oorsprong kerst- en nieuwjaarskaarten

Het versturen van kerst- en nieuwjaarskaarten ontstond in 1880. De traditie groeide geleidelijk en heeft jarenlang een glorieuze groei gekend. In Nederland werden gemiddeld 210 miljoen kaarten verstuurd. Inmiddels is het zo’n traditie geworden dat velen denken dat het móét. Nee dus. Er is niets verplicht!

De laatste jaren is een afname van het aantal kerst- en nieuwjaarskaarten waar te nemen. Menigeen verzucht: “kerstkaarten, hoe kom ik er vanaf?”
De kerstkaart wordt tegenwoordig vaak vervangen door online wensen. Denk aan een Whatsapp bericht met een leuke kerstafbeelding en persoonlijke wens, social media berichten met bewegende afbeeldingen of een persoonlijke mail.

Kerstkaarten ja of nee

Is het onbeleefd of onaardig om te stoppen met het sturen van kerstkaarten? Of stuur je alleen kaarten aan mensen van wie je ook kaarten krijgt? Er is één regel: er is niets verplicht!

Geen kerstkaarten sturen: onbeleefd?

Het is niet onbeleefd als je geen kerstkaarten stuurt. Niemand is verplicht om kerstkaarten te sturen. Dus als je geen zin hebt, doe je het niet. Het is echter wel aardig om te reageren op kerst- of nieuwjaarswensen die je van je vrienden of bekenden krijgt. Zeker als zij de moeite hebben genomen om eigenhandig een kaart te maken en er een persoonlijk woord bij schrijven.

 Wanneer geen kerstkaarten sturen

Voorbedrukte kaarten met teksten als Gelukkig Nieuwjaar en Prettige Kerstdagen, met alleen de naam van de afzender daarop hoeven niet perse beantwoord te worden. Kaarten van zakelijke relaties hoef je ook niet te beantwoorden.

Alternatief voor kerstkaarten

Mensen die je niet vaak spreekt of ziet kan je ook bellen om een praatje te maken. Bij die gelegenheid kan je meteen je wensen voor goede feestdagen en nieuwjaar overbrengen. Persoonlijke contact wordt nog steeds zeer gewaardeerd.

Meer vragen over Etiquette?

Volg een workshop en neem contact op.

Larinda Bok

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *