kleding voeding uniquekleurenstijl

Wat staat de tijd je goed!

Gastblog voor vrouwen in en na de overgang

Je buitenkant en binnenkant hebben alles met elkaar te maken. In de overgang verandert niet alleen je lijf en je figuur, maar ook je binnenkant. Dat vraagt om aanpassing, zowel op het gebied van je kleding- en kleurkeuze als op het gebied van voeding.

Wat gebeurt er in de overgang met je lichaam?

Je eierstokken stoppen met het produceren van oestrogenen. Dit proces gaat in fases en omvat gemiddeld van begin tot einde zo’n tien jaar. De schommelingen in je hormoonbalans veroorzaken bij de meeste vrouwen klachten. Naast de bekende opvliegers en stemmingswisselingen zijn ook talloze andere klachten te noemen die je misschien zelf niet associeert met de overgang.
Voorbeelden zijn: blaasontstekingen, geheugenverlies, gejaagd gevoel, slecht slapen, boosheid, somberheid, hoofdpijn, gewrichtspijn en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Gewichtstoename is ook een van de klachten en dat is heel logisch te verklaren!

Bij hoog oestrogeen hoort het typische vrouwelijke peerfiguur met een slank taille en het vet op de heupen en billen. Als oestrogeen in de overgang afneemt en op een laag pitje komt te staan, zorgt dat voor een andere vetopslag. Het vet wordt dan opgeslagen rond je buik, je krijgt meer een appelfiguur en dat is ook functioneel. Je lichaam kan namelijk zelf oestrogeen aanmaken in je buikvet en wil zo het probleem van gebrek aan oestrogeen proberen op te lossen. Er zijn alleen weinig vrouwen die blij zijn met deze oplossing.
Belangrijk is om in de overgang goed voor je lichaam te zorgen en je voeding aan te passen. Zelfs als je altijd slank was, kan het gebeuren dat je ‘opeens’ 5 kilo zwaarder bent geworden. Dat komt omdat je niet aanpast aan je ‘nieuwe’ lijf.

Voeding en je hormoonbalans hebben een wisselwerking en zo kun je met verkeerde voeding je klachten verergeren en ook de toename van je buikvet. Dat is precies mijn werk als voedingscoach voor vrouwen in de overgang.

Loopt je gewicht uit de hand en heb je last van overgangsklachten? Ga dan aan de slag met je voeding. Het levert je alleen maar voordelen op: minder overgangsklachten, fitter, gezonder en natuurlijk… een mooier figuur!
Wil je meer van mijn werk weten? Vraag dan mijn gratis e-book aan.

Marlies van Dooren

Lijf & Lijn, praktijk voor voedingsadvies
en gewichtsbeheersing

Tel 06 42277077

www.lijfenlijn.info

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *