kledingruilbeurs kledingadvies

Organiseer een kledingruilbeurs

Organiseer zelf een kledingruilbeurs

Ruilen en delen voorkomt weggooien wanneer je uitgekeken bent op je kleding of deze niet meer past. Door kleding te ruilen lever je een waardevolle bijdrage aan het milieu en het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Je bespaart immers energie, water en werkt niet mee aan lagelonen- of zelfs kinderarbeid.

10-stappenplan voor een kledingruilbeurs

Ik deel graag een 10-stappenplan voor het organiseren van een kledingruilbeurs in jouw eigen buurt.

1. Bedenk wat je wilt ruilen

Een vrouwenkledingruilbeurs, kinderkledingruilbeurs of anders een open kledingruilbeurs voor misschien de hele buurt. Bedenk ook met hoeveel mensen je wilt gaan ruilen.

2. Kies datum & locatie voor de kledingruilbeurs

Welke locatie past bij jouw kledingruilbeurs? Past het in je woonkamer of moet je een buurthuis benaderen? Kijk welke dag voor jouw doelgroep geschikt is.

Woensdagmiddag is een ideale middag voor een kinderkledingruilbeurs. Zaterdags en ’s avonds hebben vrouwen vaak meer tijd.

3. Het ruilsysteem

Bedenk hoe je de kleding wilt gaan ruilen en hoeveel iedereen minimaal en maximaal mag meenemen.

4. Uitnodigingen voor de kledingruilbeurs

Gebruik Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest om je kledingruilbeurs aan te kondigen. Laat social media voor je werken zodat je veel bereik krijgt.

5. Kast opruimen

Bedenk welke kleding je een jaar niet hebt gedragen. Wees reëel en vraag je af of je dit ooit nog gaat dragen? Maak ruimte voor kleding die ruilwaardig is, dus van goede kwaliteit, niet kapot en schoon.

6. Kleed de ruimte mooi aan

Zorg voor meerdere passpiegels en eventueel een pashokje voor het omkleden. Een tafel voor accessoires is ook fijn. Vergeet geen kledingrek neer te zetten of zorg anders voor een waslijn door de ruimte.

7. Systeem

Bedenk welk systeem past bij de mensen die komen ruilen en de locatie van de ruilbeurs. Laat de kleding een paar dagen van tevoren aanleveren. Jij hebt immers tijd nodig om het op maat te leggen. Ook hang je kleding soort bij soort, jurken bij jurken en blouses bij blouses.

8. Uitleggen

Leg aan het begin het ruilsysteem uit en open de kledingruilbeurs officieel. Als er een klein groepje is kan je iedereen kort iets laten vertellen over de kledingstukken die ze hebben ingebracht.

9. Overblijvertjes

Zijn er kledingstukken die geen nieuwe eigenaar hebben gevonden? Geef deze items aan een goed doel zoals het Leger des Heils of Dorcas kledinginzameling.

10. Vertel het door!

Was het leuk? Schrijf dan een kort krantenartikel en stuur het naar de plaatselijke krant.

Zet ook op facebook een bedankbericht. Plaats er foto’s bij die een mooie ervaring weergeven. Immers beleving is een belangrijk aspect voor het welslagen van je beurs.

Op deze manier laat je de mensen meebeleven en heb je de volgende keer nog meer deelnemers om kleding mee te ruilen.

Bleiswijk, Larinda Bok

Voor een succesvolle duurzame en zelfbewuste uitstraling

Deze tips zijn onderdeel van de 101 tips voor Imago – Kleur – Styling van Unique Personal Branding. Schrijf je hieronder in voor deze tips.