Whiew Whiew Whiew, wat is dat nu? Ik schrik behoorlijk wanneer ik achter mijn bureau een personal brandadvies uitwerk. Het telefoongeluid van het burgerhulpverleningsnummer: een oproep tot reanimeren. Ik grijp mijn tas, spring in mijn auto en scheur weg. En later…….

Reanimeren op hakken?

Niet lettend op de kleding die ik draag spring ik mijn auto in. Eenmaal thuis kom ik erachter dat mijn nieuwe chino vies is en de hakken van m’n blauwe suède pumps er niet mooier op zijn geworden. Hakken en reanimeren blijkt toch niet zo’n goede combi.

Rennen en reanimeren

Aangekomen bij de plaats van de reanimatie blijkt dat mijnheer in de tuin ligt. Rennend door de garage, via verschillende tuinpaadjes kom ik bij de burgerhulpverleners die zijn begonnen met reanimeren. De situatie overziend en geanalyseerd (een van mijn krachtige kwaliteiten) hebbend, zie ik dat bij een van de burgerhulpverleners het zweet op het voorhoofd staat. “Gaat het, of zal ik het van je overnemen” vraag ik. Zij is blij dat ik de reanimatie van haar overneem.

Met hakken in de tuinaarde

Ik kniel op de grond en schuif door tot ik mij naast het slachtoffer bevind. Mijn pumps zitten lekker, dus ik voel niet dat ik ze aanheb en ook let ik niet op mijn donkerblauwe chino die nat en bruin van de tuinaarde wordt.

Reanimeren tot de AED het overneemtreanimeren op hakken

Na vijf minuten arriveert de AED, ik ga door met de borstcompressies en op het juiste moment wijk ik achteruit om geen schok van het slachtoffer te krijgen. Mijn hakken schuiven over de tuinplanten…..

Wanneer de ambulanceverpleegkundigen het reanimeren overnemen en ik mijn naam en adres aan de politie heb doorgegeven, rijd ik in een rustig tempo naar huis. Met een kop thee overdenk ik op de bank in mijn fijne warme woonkamer wat ik het afgelopen half uur meemaakte. Best indrukwekkend als je reanimeert en geen reactie van het slachtoffer krijgt, ik zie de beelden weer op mijn netvlies verschijnen.
Dan kijk in naar beneden en zie mijn broek en pumps….

Reanimeren op hakken: geen goede combi

Hé dat was toch niet zo handig die hakken! Op het moment van alarmering denk je er niet aan om jezelf om te kleden of andere schoenen aan te doen. Achteraf had ik beter mijn hakken uit kunnen doen voordat ik naast het slachtoffer op de grond knielde.

Drie tips voor burgerhulpverleners op hakken

  • Kijk voor je van huis vertrekt naar beneden. Draag je hakken? Trek sneakers of platte schoenen aan en spring dan op je fiets of in de auto.
  • Schop je hakken uit wanneer je gaat reanimeren.
  • Zijn je pumps beschadigd? Je hebt nu écht een goede reden om nieuwe hakken te kopen!

Niet elke hak past bij elk lichaamspostuur. Wil je weten welk formaat hak bij jouw lichaamspostuur past? Boek dan een kledingadvies, daar leer je:

  • verhoudingen tussen je figuur en accessoires, schoenen, brillen, de ideale roklengte
  • welke modellen je staan
  • welke stoffen je figuur het beste uit doen komen
  • welke halsvormen jou het mooiste staan
  • en heel veel meer!

Dit blog is geschreven met alle respect, begrip en meeleven voor degenen die en ingrijpende reanimatie meemaakten.

Meer weten over burgerhulpverlening? Onder deze link lees je meer.

reanimeren op hakken