gewicht appel centimeter sporten unique kleur en stijl

Sporten draagt niet bij aan schoonheidsideaal

Een schoonheidsideaal is volgens Wikipedia wat binnen een bepaalde cultuur als het toppunt van menselijke schoonheid wordt beschouwd.

Fabrikanten voor de rechter?

Verzet tegen het schoonheidsideaal, mét instemmende mannen, neemt toe. Er is niets mis mee om er verzorgd, gezond en fit uit te zien. Echter de dieetindustrie, boeken, apps, pillen en shakes vieren er wel bij. Zonder garantie op het gewenste resultaat. De juridische kant van de psychische schade die vrouwen van reclames van de cosmetische industrie ondervinden, wordt onderzocht. Er bestaat een kans dat fabrikanten voor de rechter worden gesleept.

Digitale manipulatie

Photoshop manipuleert topmodellen en actrices tot de – graatmagere – volmaakte westerse vrouw.  In werkelijkheid zien zij er totaal anders uit. Wallen en rimpels zijn in het echt niet weg te fotoshoppen. In de westerse cultuur is het gewoon geworden om het lichaam kunstmatig te vormen. Schoonheidsklinieken voeren talloze cosmetische operaties, met als doel: ‘het perfecte lichaam’ uit.

Social media beïnvloedt ons dagelijks met een schoonheidsideaal, dat voor 99,9% van alle mensen onbereikbaar is. Dit schoonheidsideaal is gebaseerd op een geïdealiseerd vrouwenlichaam en niet op het realistische lichaam.

Status

Hoogleraar cultuursociologie Giselinde Kuipers onderzoekt wat mensen mooi vinden. Geïnterviewden sorteerden foto’s van mensen, van mooist naar minst mooi. In Europese landen is weinig verschil in het beoordelen van schoonheid van vrouwen. Oordelen over schoonheid van mannen verschillen wel sterk tussen de Europese landen.
In de Chinese cultuur bestond het schoonheidsideaal tot begin deze eeuw uit het hebben van kleine voeten. Ethiopische vrouwen dragen schijven in hun lip. Hoe groter de schijf, hoe hoger de waarde voor haar bruidsschat.

Sporten helpt niet

Bianca Provoost concludeert in haar scriptie over het vrouwelijk schoonheidsideaal dat een jeugdige uitstraling als ideaal wordt gezien. Men wil laten zien hoe fit en gezond men is. Door sport en verantwoorde voeding denkt men een slank lichaam met een jeugdige uitstraling te krijgen. Veel trainen en gezonde voeding zijn een eerste vereiste.

Psycholoog Sheldon concludeert na onderzoek dat de spier- en vetopbouw genetisch bepalend is voor het lichaamssilhouet. Sporten en diëten kunnen ons lichaam niet veranderen. We moeten leren ons lichaam te accepteren.

Geen drang naar perfectie

Het bereiken van het schoonheidsideaal is een drang naar perfectie. Een zelfbewust lichaamsbeeld helpt bij het uitstralen van authenticiteit, gezondheid en jeugdigheid. Waardering voor het eigen lichaam zorgt voor een natuurlijke groei en zelfontplooiing.

Hoe kijk jij naar je lichaam? Heb je een gezond zelfbeeld? Ik help je graag met het vormen van een realistisch zelfbeeld. Je kunt mij op 06 14 35 45 80 bellen voor een gratis oriëntatiegesprek.

Bio:

Larinda Bok, Personal Branding Expert maakt zich sterk voor een zelfbewuste uitstraling van ambitieuze mannen en vrouwen

Eigenaar Personal Branding Bureau Unique Kleur & Stijl

De verkorte weergave in een opiniestuk vind je onder deze link.

Met dank aan onderzoek van Prof. dr. Giselinde Kuipers,  hoogleraar cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam en aan de scriptie van Bianca Provoost.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Wil je weten of sporten bijdraagt aan jouw schoonheidsideaal? Ik schreef er een opiniestuk over. Hier lees je meer. […]

  2. […] Meer achtergrondinformatie vind je in het blog sporten draag niet bij aan schoonheidsideaal. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *