psycholoog spiraal uniquekleurenstijl larinda

Waar is mevrouw de psycholoog?

Terwijl ik mijn spullen opruim, kijk ik naar de vijftigjarige vrouw voor de passpiegel. Zij draagt een lichte bloemetjesjurk en verzucht: “ik weet het niet“.

Ik vraag haar: “wat maakt dat je het niet weet?” Zij: “ik voel mij net mijn moeder in deze jurk.” Ik vraag: “hoe voelt het om op je moeder lijken?“ Met ferme stem zegt mevrouw “dat is oké, dat vind ik geen probleem.“
Ik vraag haar: “past deze jurk wel bij jouw karakter of heb je soms iets nodig dat meer kracht uitstraalt?“ Waarop zij vol verbazing vraagt: “ben je soms een psycholoog? Hoe weet jij dat?”

Ik zeg: “nee, ik ben geen psycholoog, maar ik voel mensen aan en heb verstand van kleding en in bijzonder de mens in de kleding. Ik geef haar een compliment en zeg: “ik schat zo maar in, dat jij wat krachtigers nodig hebt omdat er best wat pit in je zit.“

Kleding & karakter

Met verbaasde ogen kijkt ze me aan en zegt: “hoe bestaat het dat kleding met je karakter te maken heeft. Maar het klopt, je hebt helemaal gelijk, maar wat heb je dan nog meer in de winkel hangen?“ Waarop ik antwoord dat ik dát niet precies weet omdat ik de collectie onvoldoende ken. Ik geef vandaag een workshop en de verkoopsters weten precies wat er nog meer hangt.

Psycholoog

Ik ga verder met het opruimen van mijn spullen. Even later hoor ik uit de paskamer de roep: “waar is mevrouw de psycholoog?“ Ik zie de mevrouw van zojuist rondkijken en als ze mij ziet vraagt zij: “mevrouw de psycholoog, wat vind je van deze jurk?“

Mevrouw heeft een donkerblauwe jurk aangetrokken met helder gekleurde diagonale strepen en enkele grote bloemen. Met deze jurk straalt zij haar krachtige persoonlijkheid uit.
Ik geef haar een compliment en zeg: “je hebt een andere keus gemaakt en wel een heel goede. Ik schat zo maar in dat jij je veel prettiger en krachtiger in deze jurk voelt. Maar ik adviseer je om de jurk wel een maatje groter kopen.” “Maar deze jurk is al maat L“ roept ze uit.
“Probeer toch maar eens maat XL en knip thuis het maatlabeltje uit de jurk. Niemand die het ziet en je bent zo vergeten welke maat  je draagt. Het is zoveel fijner om een jurk te dragen die je figuur mooi uit laat komen en niet je vetribbeltjes accentueert.“

Nadat ik de winkelverkoopsters gedag heb gezegd verlaat ik de winkel. Ik kijk nog even schuin achterom en zie mevrouw haar aankoop bij de kassa afrekenen. Glimlachend en met een knipoog knikt ze mij toe.

Eerste indruk

Je denkt misschien Larinda, hoe weet je nu welke kleding bij deze mevrouw past? Je hebt haar nog niet eens 1 minuut gezien?
Ik zal je vertellen waar ik mijn advies op baseerde.

  • Mevrouw heeft een kordate tred, spreekt snel en met een krachtige stem en heeft een stralende en directe oogopslag.
  • Met grote gebaren haalt zij haar handen door haar recht opstaande kapsel.
  • Mevrouw lijkt zichzelf goed te kennen doordat zij vol zelfvertrouwen, fier rechtop staand zegt dat het oké is dat ze op haar moeder lijkt.

Door mijn werk- en levenservaring interpreteer ik non-verbale communicatie uitingen op hun juiste waarde en koppel deze aan mijn kennis van de imageconsultancy.

Je begrijpt dat ik tussen de gesprekken door haar mijn visitekaartje heb gegeven. Wie weet hoor ik nog eens iets van haar. Ook jij kunt contact met mij opnemen als je een advies wilt dat past bij jouw persoonlijkheid.

Larinda Bok, ‘Voor de Personal Brand, die laat zien wie je bent!’

www.uniquepersonalbranding.nl

Tel: 06 14 35 45 80

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *