netwerken netwerkgesprek unique personal branding

Waarom netwerken niet veel tijd hoeft te kosten

Ondernemen kan niet zonder netwerken. Ik kreeg de vraag: ‘hoe neem ik afscheid van iemand die maar door blijft praten?’ Dit blog geeft je drie tips om op een nette manier dit soort gesprekken te beëindigen.

Vind jij netwerken ook zo moeilijk?

Ik durf gerust te zeggen dat ik in het begin van mijn ondernemerschap met bibberende knieën en een band om mijn maag naar netwerkbijeenkomsten ging. Ik herinner mij nog de eerste ondernemersbijeenkomst waar een zeer bijdehante dame mij het hemd van het lijf vroeg. En ik wist echt niet hoe ik van haar af moest komen.

Hoe beëindig ik een netwerkgesprek

Inmiddels heb ik geleerd hoe ik een netwerkgesprek op een nette manier kan beëindigen. En dat wil ik graag met je delen. Het allerbelangrijkste is: wees eerlijk! Spreek beleefd en direct. Als je echt vroegtijdig van iemand afscheid wilt nemen kan je het volgende zeggen.

  • Het was leuk je te ontmoeten, maar ik zie daar iemand die ik ook nog even wil spreken.
  • Benoem wat je leuk vond aan het gesprek en zeg: “zal ik je even aan iemand anders voorstellen?”
  • Herhaal het deel wat je interessant vond in het gesprek, bedank de ander voor het gesprek, vraag: “heb je voor mij een visitekaartje, want ik ga” en ga naar iemand anders.

Als je op deze manier afscheid van iemand neemt blijf je trouw aan jezelf. Je hebt voldoende tijd besteed aan die persoon, netwerken is niet de diepte ingaan, daar maak je een vervolgafspraak voor. Je kunt het gesprek op een nette manier afsluiten. Dat is alles, geen gedoe en verontschuldigingen. Gewoon vriendelijk gedag zeggen en verder gaan.

Wat afkappen oplevert

Je kent nu drie zinnen waarmee je op een eenvoudige en nette manier -op jouw tijd- afscheid kunt nemen. Dit resulteert in:

  • meer tijd voor andere contacten of privétijd
  • recht doen aan je eigen gevoelens
  • krachtige profilering doordat je de leiding in het gesprek neemt

Wees een verbinder

Je kunt, als je daar kans voor ziet, de ander ook nog, met iemand die voor hem een interessant contact is, verbinden. Vraag in dit geval een extra visitekaartje en beloof hem bij de ander te introduceren.

Nodig de ander uit voor een netwerkbijeenkomst waar jij vaste deelnemer bent. Het wordt altijd gewaardeerd als er nieuwe bezoekers komen. En als jij je netwerk openstelt voor anderen biedt het de ander weer kansen om zijn netwerk te vergroten.

Het vervolg op je netwerkgesprek

Een volgend blog vertel ik je wat je na een netwerkgesprek kunt doen om zoveel mogelijk rendement uit je netwerk te halen.

Hoe zou het voor jou zijn als je zelfverzekerd een volle zaal met mensen binnen stapt? Als de hoofden zich naar jou toedraaien en mensen als vanzelf op je afstappen om kennis met je te maken, omdat ze nieuwsgierig zijn wie je bent? Het kan, dat weet ik uit eigen ervaring en ik vertel je graag hoe dat ook voor jou mogelijk is. Kom je een keer een kop koffie drinken?

Larinda Bok

Unique Personal Branding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *