wat is betekenisvol leven

Betekenisvol leven heeft een solide basis nodig om verder te bouwen

Onverenigbaarheid van karakters. Ja dat was het vier jaar geleden wel. We konden niet meer samen verder, het bracht mij op het randje van een burn-out en werd de basis waarop ik verder ging bouwen. Verder bouwen aan een betekenisvol leven.

En dan komt daar gisteren deze kaart van een cliënt. Zij schrijft dat ik haar haarzelf weer terug heb gegeven. Ik ben er even voor gaan zitten om hier bewust van te genieten en over te reflecteren. Dit resultaat heb ik nog nooit bereikt in mijn werk. Dit geeft ook echt betekenis aan mijn leven en dat van anderen.

Meer impact maken in het leven van mensen

Nooit had ik kunnen denken dat mijn werk een nog hoger doel, en meer impact zou hebben dan dat ik in mijn werk als locatiemanager van een verzorgingshuis had. Ik maakte daar ook impact, deed echt wel goede dingen. Ik heb veel voor mensen en de organisatie betekend.

Maar beleidsplannen schrijven, managementvergaderingen en de verantwoordelijkheid over een grote zorgorganisatie gaf mij (achteraf) toch niet de voldoening zoals ik deze nu ervaar.

De voldoening die ik nu uit mijn werk haal en de waardering die ik krijg is met geen pen te beschrijven. Dat komt mede door de levenslessen én omdat ik werk doe vanuit mijn talenten.

Heb jij je doel bereikt?

wat is betekenisvol leven

Soms denk je je doel gevonden te hebben. Totdat er iets gebeurt dat je uit het lood slaat en je over laat rekenen.

Mijn advies: Be Unique; be yourself! Blijf dichtbij jezelf, luister naar je gevoel, zoek hulp en doe datgene waar je talent voor hebt.

Gisteren ontving ik van een cliënt die een TMA Imago & Talentenprogramma afrondde deze kaart.

Hoogte- en dieptepunten

Misschien zul je nooit iets meemaken in de mate waarin ik het heb meegemaakt. Maar een dieptepunt in het leven is onvermijdelijk.

Het is onmogelijk te leven zonder hoogte- en dieptepunten, tenzij je zo voorzichtig leeft dat je net zo goed niet had kunnen leven.

Er werd aan mijn stoelpoten gezaagd

Vier jaar geleden werd er flink aan de poten van mijn locatiemanagersstoel gezaagd. Met de hang yourself methode werd geprobeerd mij een functie als projectleider zorg en WMO te laten vervullen.

Respectloos

De manier waarop dat ging voelde niet goed, was, zoals de advocaat zei: respectloos. Hij noemde het proces en de inhoud onredelijk. Onredelijkheid vanwege geen garanties (bij een vaste arbeidsovereenkomst), niet gehoord voelden, geschonden vertrouwen en onmenselijke handelswijze. Dat wordt dan juridisch omschreven als onverenigbaarheid van karakters.

Hoe anders is het nu!

Dit dieptepunt in mijn leven en carrière, gaf mij een innerlijke zekerheid die ik nooit had bereikt door opleidingen te volgen. Dit dieptepunt heeft mij dingen over mezelf geleerd die ik op geen andere manier had kunnen leren.

Ik ontdekte dat eigen regie en autonomie voor mij heel belangrijk zijn. En dat ik meer doorzettingsvermogen heb dan ik zelf had kunnen vermoeden. Ik ervaarde het belang van mijn hoge normen en waarden als: vertrouwen en eerlijkheid. Ik kwam er ook achter dat ik vrienden heb die echt goud waard zijn. Met hulp van een talentenanalyse en een coach onderzocht ik of ondernemerschap bij mij paste.

Regie nemen om betekenisvol te leven

De kennis die je hebt wanneer je wijzer en sterker uit tegenslagen komt, geeft je uiteindelijk betere kansen om te overleven. Je zult zelf de regie moeten pakken. Er is geen checklist voor opleidingen of prestaties die je moet leveren om zelfbewust te worden zodat je betekenisvol kunt leven.

Betekenisvol leven

Ik ontmoet veel mensen die de wisselvalligheden van het leven nemen voor wat het is. Die niet leren van gebeurtenissen.

Die alles hebben op materieel en relationeel gebied. Maar die zeggen: “is dit het nu allemaal?”. Dat komt omdat ze alles hebben, maar niet iets doen waar ze echt gelukkig van worden. Geen betekenis weten te geven aan hun eigen leven en daarmee ook niet aan dat van anderen.

Onthoudt: je kwalificaties en je cv zijn niet jouw leven. Je dient met jezelf verbonden te zijn. Te weten wat je wilt en waar je talenten liggen. Jezelf te accepteren met wat er in je is en dat te leren waarderen. Dat wordt opgemerkt en gewaardeerd. Het bewijs is bijvoorbeeld het kaartje dat ik van mijn cliënt kreeg.

Betekenisvol leven vraagt verbinding met jezelf

Voor iemand die betekenisvol wil leven en krachtig en effectief wil zijn, is het geen optie om niet met zichzelf verbonden te zijn. Je drijfveren en talenten bepalen wat je doet en hoe jij je gedraagt.

Zonder levenslessen en te weten waar je talenten liggen, kan je niet goed functioneren. Zonder zelfbewustzijn kun je jezelf niet veranderen – en dus ook niet je organisatie. Daar heb je inzicht, reflectie en hulp voor nodig. Hulp bij het ontdekken van je talenten, hoe je deze kunt gebruiken en hoe je deze uit kunt gaan stralen.

Het bewustwording van talenten, het groeien in het leven, het ontwikkelen van een zelfbewuste uitstraling is een prachtig proces. Daarin te investeren, de tijd voor nemen, en van te genieten zorgt voor een solide basis waarop je verder kunt bouwen.

Wat mijn talenten zijn, hoe ik werk en wat dat voor mijn cliënten betekent lees je in het blog: Waarom TMA bij mij past en wat dit over mij zegt. Lees het door te klikken op de roze knop.