wat is een greypreneur unique personal branding

Wat is een greypreneur?

Steeds vaker kom ik ze tegen: greypreneurs. Maar wat zij nu greypreneurs? Wat maakt hen succesvol? Wat hen kenmerkt en ook de verschillen lees je in dit artikel.
Inclusief 6 tips voor het welslagen als greypreneur.

Wat is een greypreneur?

Greypreneur is de term voor de oudere professional die op latere leeftijd met passie begint te ondernemen. Vaak is er iets op zijn pad gekomen waardoor het besluit ‘ik word ondernemer’ gemakkelijker wordt. Ook ik dacht op mijn 56e jaar: ik ga nu of nooit mijn droomberoep uitoefenen.

Youngpreneur versus greypreneur

Youngpreneurs zijn ondernemers tussen de elf en achttien jaar. Sinds ik het onderzoek van Best Masters Programs ken, kom ik het woord greypreneur steeds vaker tegen. Ook ontmoet ik vaker greypreneurs. Als je iets niet kent, herken je het ook niet. Ben je eenmaal bewust en bekend met de greypreneur, kom je hem steeds vaker tegen. Let maar eens op, morgen zie je vast een greypreneur :-).

De greypreneur beschikt over andere kwaliteiten dan een youngpreneur. Onomstotelijk staat vast dat de greypreneur meer levenservaring heeft. Waar de youngpreneur open en onbevangen naar situaties kan kijken, heeft de greypreneur jarenlange kennis en ervaring binnen haar of zijn vakgebied. Greypreneurs zijn een voorstander van flexibel werken zonder enige contractueel vastgelegde vorm van werkzekerheid of verzekering.

Hoe herken je de succesvolle greypreneur?

Er zijn een aantal kenmerken van succesvolle greypreneurs

 • Gepassioneerd
 • Enthousiast
 • Positief denkend
 • Ondernemerschap lijkt aangeboren

Er zijn ook een aantal verschillen tussen greypreneurs

Waarbij opgemerkt wordt dat er geen goed of fout is, maar dat het soms net iets succesvoller en effectiever kan. Ik ben mij ervan bewust dat ondernemerschap een groeiproces is. Maar ik weet ook dat een professionele start een grote voorsprong op anderen geeft. De verschillen die ik tussen greypreneurs zie:

 • Zichtbaar of onzichtbaar
 • Kleurrijk of grijs
 • Enthousiaste uitstraling of gedempte uitstraling
 • Doelbewust of zwevend

6 tips voor het welslagen als greypreneur

Uit eigen ervaring deel ik onderstaande tips over hoe ik, als greypreneur mijn onderneming begon.

 • Onderzoek of ondernemerschap bij jouw persoonlijkheid en talenten past.
 • Schrijf een goed doordacht ondernemingsplan en grondige businesscase en vraag daar feedback op.
 • Presenteer je vanaf dag 1 met je ideale klant voor ogen.
 • Weet welke meerwaarde jij toevoegt en hoe je deze in je uitstraling kunt laten zien.
 • Zorg voor een authentieke profilering.
 • Laat je coachen door een coach waar je een klik hebt en die je helpt succesvol te ondernemen.

Heb je vragen over je online, offline of persoonlijke uitstraling? Neem dan contact met mij op. Ik heb inmiddels heel wat jaren greypreneurervaring.
Ik word gewaardeerd om de unieke combinatie van levens- en managementervaring en mijn bedrijfskundige achtergrond,die mij tot een meer dan gemiddeld, professionele personal brandexpert en imagoconsultant maakt.

Larinda Bok
Personal Brand Expert & Imagoconsultant